top of page

מה חשוב לי בדיאטנית שאני? על מפת הערכים שלי

אם את קוראת פה בבלוג, אולי את כבר יודעת שאחת הגישות האהובות עלי, לא רק בקליניקה אלא גם בחיים האישיים שלי, היא גישת ACT (ראשי תיבות Acceptance and commitment therapy, או בעברית - תרפיית קבלה ומחויבות). בקצרה ממש, הגישה הזו נחשבת כגל שלישי של CBT והיא משלבת בתוכה מיינדפולנס. הגישה הזו עובדת דרך תהליכים שונים, במטרה להגביר את הגמישות הפסיכולוגית שלנו, כך שנוכל לחיות חיים מלאים.

אחד מאותם תהליכים הוא תהליך של בירור ערכים. לפי ה-ACT, ערכים הם כמו כיוון במצפן שאני רוצה להיעזר בו כדי לנווט את החיים שלי. החל מדברים פשוטים כמו היומיום, וכלה בבחירות גדולות ועוד. זו בעצם איכות מסוימת שאני רוצה להביא להתנהגות שלי, לאופן שבו אני פועלת בעולם. כמו כיוון במצפן, אני יכולה לעשות צעד קטן לעברם או כברת דרך ארוכה. וכמו בחיים, לפעמים אגלה שאני לא נוהגת על פי הערכים שלי. זה לא אומר שהם לא חשובים לי (את זה הנוקשות הפסיכולוגית תגיד). במקום זאת, כיוון שהם חשובים לי, ארצה לשים לב ולקבל את אותן פעמים, ללמוד מה הפריע לי לפעול על פי הערכים שלי באותה הזדמנות, והאם מתאפשר לי לשנות משהו לפעם הבאה.



את אותו בירור ערכים אפשר לעשות בתחומים שונים, ואני מוצאת את עצמי מתעסקת שוב בנושא הזה לאחרונה ומגלה ערכים חדשים שחשובים לי בחיים האישיים, וגם תמונה ברורה של הערכים שחשובים לי כיום, כדיאטנית בחדר הטיפול. באופן לא מפתיע, יש לא מעט חפיפה לערכים שה-ACT מציע בטיפול.

אני בוחרת לפרוס פה איתך את התמונה שלי ולשתף.


מפת הערכים שלי כדיאטנית

  1. נוכחות והקשבה - כשאני איתך בטיפול אעשה כל שביכולתי כדי להיות 100% איתך בטיפול. הטלפון שלי על שקט ורחוק ממני, אני משתדלת להגיע טעונה מבחינת צרכים פיזיים כמו שינה, שובע וכו', ולאפשר מרחב שהוא ללא הפרעות.

    מפתיע אותי כל פעם מחדש כמה חכמה יש בנוכחות וברגע הזה, והנוכחות עבורי היא ממש כלי בטיפול. לפעמים (כתלות בשלב בטיפול), אבקש להפנות את תשומת הלב שלך למשהו שקורה באותו רגע. למשל לשים לב לתגובה שמתעוררת אצלך בעקבות הסבר או הנחיה מסוימת, במיוחד אם זיהיתי משהו שהשתנה בשפת הגוף שלך. תשומת הלב הזו יכולה ללמד אותנו המון, למשל על התפיסות והאמונות שלך, על התנגדות שמתעוררת ובאה לומר לנו משהו חשוב, או על תגובה רגשית שקשורה במערכת היחסים עם אוכל והגוף. זה מאפשר עוד עומק בטיפול.

    אני משתמשת בנוכחות גם אני עם עצמי. בתוך הטיפול יש רגעים שאני מפנה קשב גם למה שקורה אצלי - מחשבות, תחושות גופניות ורגשות; ודרך זה מקבלת החלטה איך להמשיך ולנווט את המפגש. כבר אמרתי שיש הרבה חכמה בנוכחות?


  2. פתיחות, גמישות ויצירתיות - המילים האלו מסמנות בשבילי מקום שבו אני יכולה מצד אחד להחזיק את הידע המקצועי הרב, את הכלים השונים שלמדתי, את הניסיון ממטופלות אחרות, את הידיעה של "איך עובדים". ומהצד השני, אני באה פתוחה לגמרי. סקרנית להכיר אותך, ללמוד מה נכון עבורך ומה הדרך שלך בתוך הטיפול. לפעמים זה בהלימה לידע ולנסיון שברשותי, ולפעמים אני מרגישה שאני צריכה להניח את אותם דברים בצד, להביא גמישות וליצור משהו חדש ואחר. להעז לעבוד באופן שונה.

    כשהערך הזה הוא כיוון במצפן שלי, אני חווה את זה כמשהו שמאפשר להזיז איזו תקרה ולקבל עוד הרבה אפשרויות. זה אולי אחד הדברים שמאפשרים לי לצאת מתקיעות כשקורית באופן טבעי בתוך טיפול.


  3. מקצועיות - לצד הערך הגדול שאני רואה בפתיחות ובגמישות, אני רואה ערך עצום גם בידע המקצועי ובכלים. זה כנראה מסביר למה בערך פעם בשנה (ולפעמים קצת יותר) אני משתלמת בקורסים שונים, למה אני עסוקה הרבה בקריאה, לוקחת הדרכה ועוד. מעבר לזה שאני באמת אוהבת ללמוד, כל אלו פיתחו אותי מאוד ואפשרו לי להעשיר במידה רבה את הטיפולים שלי ואת הערך שאני יכולה לתת בהם.

    גם את ה-ACT שבלי ההיכרות איתו הפוסט הזה כנראה לא היה נכתב, למדתי בכמה קורסים שונים ובקריאת ספרים. אני רואה את הערך הזה אפילו בהלימה לגמישות. אני יכולה לבחור בין כלים שונים שרכשתי, או לפעמים בוחרת לנדוד מהעוגן של כל אותם כלים אם מרגיש לי שזה הדבר הנכון. צריך להכיר את הקופסה כדי לדעת לצאת ממנה ;)


  4. יציבות - זה קצת מתחבר לנוכחות, ובאמת את הערך הזה באישיות שלי טיפחתי במידה רבה דרך תרגולי מיינדפולנס. יציבות בשבילי זה מקום שבו אני יכולה להכיל ולשאת את מה שקורה, ולאפשר לך להביא את הדברים כמו שהם. זה מה שמאפשר לי להישאר נוכחת בחדר כשמטופלת מביאה תגובות שונות, גם אם פחות נעימות, כלפי, כלפי התהליך ועוד (כמובן כל עוד הדבר נעשה בצורה נעימה, אחרת אני שמה גבול ברור). בחוויה שלי גם זה מאפשר עוד עומק בטיפול. במקום לשים איזו מסיכה ולהישאר עם הדברים לבד, את מקבלת מרחב שבו את יכולה להביא את ההתמודדויות שלך בצורה הכי כנה שיש ובאמת לקבל מענה.


כמובן שיש ערכים נוספים, כמו כבוד, או נתינה, שבהחלט מהווים חלק בלתי נפרד ממפת הערכים שלי, אך הפעם בחרתי לפרט על הערכים הנ"ל. החיבור שלי לערכים האלו - שחשובים עבורי, ממלא אותי, נותן לי תחושה של סיפוק, ומאפשר לי להמשיך בדרך שלי גם כשמתעוררים קשיים.


מעניין אותך לגלות מה הערכים לאורם את רוצה לנווט את האכילה שלך או את מערכת היחסים עם הגוף? נוכל לעשות זאת יחד, בליווי אישי. לפרטים הקליקי כאן.

Comments


טלי נחום - דיאטנית קלינית בפתח תקווה לטיפול באכילה רגשית ובתסמונת השחלות הפוליציסטיות.

יצחק בן צבי 27, פתח תקווה

  • Whatsapp
  • YouTube
  • Facebook

המידע והתכנים באתר אינם מהווים חוות דעת רפואית-תזונתית או תחליף להתייעצות עם תזונאי/ת דיאטנ/ית. כל התכנים באתר נועדו לספק מידע ואין לראות בהם בדרך כלשהי יעוץ רפואי/תזונתי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול. להתאמה אישית ולקבלת טיפול תזונתי יש לפנות לתזונאי/ת דיאטנ/ית.

תקנון האתר

bottom of page